Presentació


Us presentem la sisena edició de la Campanya de Teatre Amateur que la Fundació Casa de Cultura de Girona i la Federació Teatral Amateur Gironina impulsen des de l’any 2015 amb l’objectiu de donar suport a les companyies i, alhora, facilitar als municipis i a les entitats socioculturals la programació de teatre amateur local i incentivar l’assistència del públic als teatres dels municipis gironins.

Continuem, doncs, promovent el teatre amateur en totes les seves vessants: artística, social i participativa, totes importants i necessàries per igual. Si el balanç de les convocatòries anteriors ens reafirma en la necessitat d’eines de suport com aquesta, la participació i la qualitat de les obres presentades en aquesta convocatòria permeten constatar novament la diversitat del sector i també l’ambició de les companyies, amb un augment de la qualitat tant des del punt de vista artístic com tècnic.

Des d’aquesta Casa de Cultura esperem que aquestes obres de teatre que els grups han preparat amb esforç, entusiasme i dedicació us complaguin.

Des de que tenim memòria, el teatre ens ha acompanyat al llarg dels segles. És doncs una constant que a les persones ens agrada veure reflectides les nostres emocionsa dalt d’un escenari. Som hereus d’una tradició i procurem mantenir-la tant viva com ens sigui possible, tant pel que fa al nostre rol d’espectadors com en la vessant de creadors. I és volent fer-nos dignes d’aquest llegat que, des de la Fundació Casa de Cultura, apostem per donar suport al teatre de casa nostra.

Casa de Cultura de la Diputació de GironaLES DONES PUGEN A L’ESCENARI DELS CATÒLICS (1947)

El 1947, el bisbe de la Diòcesi obre la veda: els centres catòlics ja poden fer teatre mixt. En certa manera era previsible que hi hagués un canvi d’orientació, un gir cap al necessari i convenient teatre mixt. Per primera vegada a “La Recreativa” hi actuen conjuntament homes i dones. D’on surten les actrius? Quines noies estan disposades a fer teatre amb homes a Banyoles? S’ha de tenir en compte que està molt mal vist per la moral catòlica de l’època que les dones facin teatre.  No es troben dones que en vulguin fer. La solució es troba d’una manera ben senzilla: Les noies que comencen a actuar són familiars dels actors. D’aquesta manera tan simple s’incorporen a “La Recreativa” dues filles d’en Jaume Geli: La Laura i l’Adela; la filla d’en Joaquim Colomer: La Maria; i la germana d’en Pere Quer: La Carme. Algunes d’elles ja havien actuat en el grup de noies soles de les Filles de Maria.

Es comença a fer teatre mixt amb la reposició del poema dramàtic de Pemán, El Divino Impaciente, a Banyoles, el 9 de febrer,….

El Teatre a Banyoles Dels inicis fins al 2005

Joan Olivas i Miquel Torrent(fragment)

Però per sort dels banyolins els grups de teatre republicans ja feien teatre mixt desde 1888 !

Federació Teatral Amateur Gironina